de Roovers & herman

de Roovers & herman

Anatomie Antigone

18 | 17 | 15 | 10 EUR

Tijdens de voorbije lockdowns hebben herman en de Roovers samen een berg Antigones beklommen. De tocht begon bij het beroemde en veelkantige stuk van Sofokles. Gauw kwamen de collectieven echter in een lawine aan bewerkingen terecht.

In het stuk besluit Antigone om - tegen de almachtige wet van Kreon in - het lichaam van haar dode broer Polyneikes de laatste eer te bewijzen. Die verzetsdaad is voer voor uiteenlopende commentaren gebleken, vanuit politiek en filosofisch, psychoanalytisch en feministisch perspectief. Dit leverde diverse Antigone-figuren op: van een vrouwenrechtenactivist over humanist tot angry young rebel.

Voor Anatomie Antigone construeren de twee gezelschappen een caleidoscopische voorstelling met het ijsbergtopje van die traditie. Zo wordt het geheel een anatomische studie van wat het onbegraven lijk van Polyneikes bij de verschillende tragediepersonages teweegbrengt. En een echokamer, waarin de gedachten van de spelers raken aan maatschappelijke debatten van vandaag.

"Wat Anatomie Antigone zo sterk maakt, is de heldere lezing van de twee gezelschappen die de personages ook genderneutraal maken. Herman zien we tegenover de Roovers, een jonge beloftevolle groep acteurs versus een gevestigde waarde. (…) Op artistiek vlak werkt dat voortreffelijk."

concertnews.be

 

"Het stuk laat goed aanvoelen waarom Antigone ook vandaag een rolmodel blijft, waaraan uiteenlopende activisten zich kunnen spiegelen."

De Standaard

Praktisch

Wanneer

do 24 maart - 20u00

Waar

Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren

Meer info

credits

Van & met Kenneth Cardon, Loïs Brochez, Sara De Bosschere, Daantje Idelenburg, Sara Lâm, Luc Nuyens, Sofie Sente, Milan Vandierendonck
Scenografie Stef Stessel
Kostuum Pynoo
Lichtontwerp- & techniek Bert Vermeulen
Geluidsontwerp- & techniek Wim Bernaers
Dramaturgie Matthias Velle
Een productie van de Roovers spelen vzw

Links

www.deroovers.be

Inleiding

Gratis inleiding om 19.30 uur

 

MEER TIPS

Zuidpool
vr 19|11 - De aanzegster
Toneelhuis & Timeau De...
za 29|01 - GEANNULEERD
tg STAN & de Roovers
za 19|02 - Infidèles
Van Brabandt, Focketyn &...
vr 6|05 - Sartre & de Beauvoir