Cassiel Gaube

Cassiel Gaube

Farmer Train Swirl – étude

14 | 13 | 11 | 7 EUR

Cassiel Gaube (°1994 in België) woont en werkt in Brussel en Parijs. Hij is een danser en choreograaf die in 2016 afstudeerde aan de Performing Arts, Research and Training Studios (P.A.R.T.S.) in Brussel. Als performer werkte hij zowel samen met choreografen Manon Santkin en Benjamin Vandewalle als multidisciplinair kunstenaar Fabrice Samyn. De laatste 3 jaar legde Cassiel zich toe op het leren en beoefenen van House dance in de levendige club scenes van Parijs en New York. Momenteel maakt hij creaties op het snijvlak tussen hedendaagse dans, hiphop en clubbing.

Dit stuk spruit voort uit de wens om een dansvoorstelling te maken binnen de biotoop van een al bestaande dansstijl waarbij de verkenning van zijn intrinsieke complexiteit als vertrekpunt wordt genomen voor de uitwerking van een choreografisch object. Farmer Train Swirl - Étude is een gevoelsmatig bewegingsonderzoek op het gebied van house dance - een stijl die in de clubs van Chicago & New York in de vroege jaren tachtig ontstond.

Cassiel Gaube stortte zich 3 jaar lang op het leren en inoefenen van house dance in de energieke clubscenes van Parijs en New York. Zo ontstond deze solo. Sampling, appropriation & transformatie vormen het middelpunt van deze dansstijl die op zich al een synthese en uitwerking van andere dansstijlen is, waaronder hiphop, salsa, rasta dance en tapdans. Door deze principes met elkaar te verbinden, wordt het project van de artiest minder als een creatie ex nihilo gezien, maar eerder als het resultaat van een gevoelig heen en weer bewegen door dit veerkrachtige ecosysteem van praktijken, van experimenteren met de erin aanwezige vormen en van het verbeelden van nieuwe vormen.

De bewegingen, grooves en attitudes vervlechten zich in vloeiende constellaties, die het precieze lexicon van house dance passen ontvouwen. Tijdens de reis blijft er ruimte bestaan voor het onverwachte en voor het ontstaan van een hybride dans. Farmer Train Swirl is een étude over transformaties, een spel op de rand van het herkenbare.

 

“Gaube toont hier op een half uurtje dat house vanuit talloze populaire bronnen uitgroeide tot een volwaardig expressief medium. Je kan die taal niet alleen ‘lezen’, je kan er ook heel veel mee vertellen. Daarin verschilt deze dans, mutatis mutandis, niet zoveel van ballet. Ook dat haalde de mosterd bij populaire dansen. Alleen heten sarabandes, chaconnes en menuetten hier reggae, hip hop, tapdance of salsa. Als je dat kan tonen op zo’n kort tijdsbestek, dan heb je iets belangrijks gedaan.”

Pieter T’Jonck op pzazz.theater

 

 

Praktisch

Wanneer

vr 8 oktober - 20u00

Waar

Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren

Meer info

Inleiding

gratis inleiding om 19.30 uur

Credits

Creatie Cassiel Gaube
Artistiek advies Liza Baliasnaja, Manon Santkin, Theo Livesey
Licht Luc Schaltin

Omkadering

Aangepaste muziek na de voorstelling door DJ Bartholomeo.

Links

www.hiros.be

Pers

Slim spel met uitgesteld verlangen - De Morgen

www.pzazz.theater/recensies/dans/cassiel-farmer-train-swirl

 

 

MEER TIPS

Lisbeth Gruwez
za 05|02 - It’s going to get worse and worse ...
Ingrid Berger Myhre
do 28|04 - In Other Words